ddrverzamelaars.123forum.nl forum index ddrverzamelaars.123forum.nl
Dit is een forum om verzamelaars van DDR artikelen dichter bij elkaar te brengen
 
 HelpHelp   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

'DDR had meer goede dan slechte kanten'
Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4  Volgende
 
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    ddrverzamelaars.123forum.nl forum index -> Nieuws
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
AsjemenouGeregistreerd op: 24-11-2008
Berichten: 398

BerichtGeplaatst: ma aug 17, 2009 10:37 pm    Onderwerp: Gezondheidszorg in het Oostblok Reageer met quote

Misschien was de gezondheidszorg in de Oostbloklanden niet op hetzelfde niveau als in het Westen maar dit wil niet zeggen dat de artsen daar niet kundig waren. Best mogelijk dat dit ook per land verschilde.
Zo ben ik eind jaren tachtig in de toenmalige Sovjet-Unie geweest. In het reisgezelschap waarvan ik toen deel uitmaakte bevond zich ook een (Nederlandse) vrouw die zich in Moskou liet behandelen voor een oogaandoening. Ze vertelde dat er in Nederland (en omringende landen) geen oogarts was die haar kon behandelen. Ze was dus niet zozeer in Rusland (Sovjet-Unie) om leuke dingen te bekijken maar enkel voor een oogbehandeling. Dat ze deel uitmaakte van een toeristisch gezelschap was alleen omdat dat toen de enige manier was om als westerling de Sovjet-Unie in te reizen.
Daarentegen ben ik in de jaren negentig (dus na de omwenteling) in een ziekenhuis in Bulgarije geweest. De situatie was daar ronduit schrijnend. De situatie zal in dat ziekenhuis voor de omwenteling niet veel beter zijn geweest. Uit de verhalen van de Bulgaren heb ik toen begrepen dat men absoluut geen vertrouwen had in de eigen gezondheidszorg en de doktoren. Tegenstellingen alom dus.
Je kunt je dus ook afvragen waarom Erich Honecker zich eind 1989 liet behandelen in een Zwitserse kliniek. Had hij geen vertrouwen in de eigen gezondheidszorg of doktoren?
Naar boven
Bekijk gebruikersprofiel Stuur privébericht
RobotronGeregistreerd op: 9-5-2009
Berichten: 326
Woonplaats: Baarn

BerichtGeplaatst: di aug 18, 2009 7:38 am    Onderwerp: Reageer met quote

Ik denk dat er zeker wel goede ziekenhuizen en artsen waren, maar de vraag is: Voor wie waren die beschikbaar? Het zou mij niets verbazen dat er in de DDR maar ook in de USSR maar 1 fatsoenlijk (academisch) ziekenhuis was en dat hier niet 'Jan met de Pet' terecht kon maar alleen de partij-elite. En dat ze geneigd waren een uitzondering te maken voor de harde valuta van een Westerling dat verbaast me ook niets Wink
Naar boven
Bekijk gebruikersprofiel Stuur privébericht
AHT 9-74Geregistreerd op: 10-8-2009
Berichten: 64
Woonplaats: Zwolle

BerichtGeplaatst: di aug 18, 2009 10:05 am    Onderwerp: Reageer met quote

Gezondheidszorg was goed in de DDR. Dat het er niet allemaal even fris en modern uitzag als bij ons zegt weinig over de kwaliteit. Beelden en foto's zijn inmiddels minimaal 19 jaar oud. (ik bedoel maar: het Martiniziekenhuis waar 11 jr geleden mijn dochter is geboren zag er in mijn beleving ook zeer ouderwets uit).
De gezondheidszorg was ook makkelijk bereikbaar. Sterker nog, in veel gevallen kwam de huisarts aan huis (met een ambulance soms).

De DDR moet je ook niet vergelijken mat de andere oostblok landen. Technologisch gezien lag het ver voor ten opzichte van die andere landen.

Over dingen die "goed waren in de DDR". Ik kan er weinig bedenken. Wel was het natuurlijk een land met een eigen cultuur, waar ook gelachen, gefeest en geleefd werd. Met veel saamhorigheid en veel cultuurparticipatie (wel sterk gekleurd natuurlijk). Er stond helaas een groot hek omheen. Als puper heb ik ooit de ouders (prof aan de Uni en hoofdverpleegkundige) van een vriendin daar de vergelijking meegegeven van een groot KZ-lager waarin mensen opgesloten zaten en waarbinnen alles was georganiseerd, betrekkelijke vrijheden waren maar waar je niet uit kon of je mond open kon doen (hierbij begeef ik me natuurlijk op erg glad ijs: de vergelijking was om het DDR-systeem omlaag te halen en niet de KZ-lagers aan te prijzen).

Wat mijns inziens wel goed was (het is maar wat je onder goed verstaat), was dat je veel makkelijker kon scheiden. Er was een veel betere bescherming van vrouwen bij echtscheiding. In NL was dit pas eind jaren 70 geregeld, in West-D nog weer later. De de plaats van de vrouw in de maatschappij was sowieso anders. Vrouwen werkten, ook in "mannenberoepen" (er was veel meer kinderopvang ; die konden dan weer lekker geindoctrineerd worden).
_________________
DDR-kenner sinds 1978. Mijn gebruikersnaam is kenteken uit Bezirk Rostock.
Naar boven
Bekijk gebruikersprofiel Stuur privébericht
RobotronGeregistreerd op: 9-5-2009
Berichten: 326
Woonplaats: Baarn

BerichtGeplaatst: di aug 18, 2009 10:14 am    Onderwerp: Reageer met quote

AHT 9-74 schreef:
De de plaats van de vrouw in de maatschappij was sowieso anders. Vrouwen werkten, ook in "mannenberoepen" (er was veel meer kinderopvang ; die konden dan weer lekker geindoctrineerd worden).


Volgens mij was dit grotendeels uit noodzaak geboren, omdat de bevolking eerder af- dan toenam en omdat de productiviteit per werknemer bijzonder laag was, was het wel noodzakelijk dat vrouwen 'aan de bak' gingen. Natuurlijk had dit ook gunstige neveneffecten, de mannen moesten noodgedwongen de vrouw als hun gelijkwaardige zien.
Naar boven
Bekijk gebruikersprofiel Stuur privébericht
frank
Site Admin


Geregistreerd op: 27-2-2007
Berichten: 1033

BerichtGeplaatst: di aug 18, 2009 11:37 am    Onderwerp: Reageer met quote

De gezondheidszorg in de DDR was ok. Ze hadden goed opgeleide doktoren. Op de medische opleidingen kwamen vele studenten uit vele landen. Eén van de gevolgen van de val de muur is dat het zorgsysteem in Noord-Korea achteruit ging. Waarom? Omdat vele doktoren hun opleiding in de DDR kregen.

Wat betreft Cuba, inderdaad de oogheelkundige zorg is erg beroemd. Vele jongeren uit Venezuela volgen daar hun medische opleiding. Cuba stuurt ook veel (oog-)artsen naar de armste gebeiden van Venezuela om daar de lokale bevolking te helpen. In ruil hiervoor krijgen ze de olie goedkoper.
Saillant detail, na de ramp met Katherina (toen de Amerikanen geen Hansje Brinker hadden) bood Cuba de VS om artsen en medische voorzieningen te sturen. Echter Bush had hier geen zin in en wees het aanbod af....
Naar boven
Bekijk gebruikersprofiel Stuur privébericht Bekijk de homepage
BravinskyGeregistreerd op: 25-6-2009
Berichten: 82
Woonplaats: Gouda

BerichtGeplaatst: di aug 18, 2009 11:48 am    Onderwerp: Reageer met quote

Robotron schreef:
Volgens mij was dit grotendeels uit noodzaak geboren, omdat de bevolking eerder af- dan toenam


Opvallende, de bevolking van de DDR nam juist continue toe!
Wat ook de rede was dat, nadat Honecker had beloofd om 'voor iedereen een woning' te zorgen, er een groot financieel probleem ontstond voor de vele te bouwen woningen.

Wat betreft de drugs gebruikende sporters, ja dat gebeurde; maar het gebeurt nog altijd en overal.
De Tour de France staat stijf van de doping, en ook westerse sporters zijn veroordeeld voor drugsgebruik (al waren deze vaak minder opvallend dan de Oostblok drugs).

Ook kwam ik de kreet "overal een tekort aan" tegen; wat mij betreft een vermoeiend fabeltje; een tekort aan luxe producten was vaak het geval, maar dingen als standaard levensmiddelen zijn er (afgezien van de periode vlak na de oorlog) gewoon aanwezig geweest. Niet in de hoeveelheden zoals vandaag de dag bij ons in de supermarkt ligt (we zijn beledigd zodra iets uitverkocht is, maar nog altijd verdwijnt een goed deel in de vuilnisbak...), maar zeker ook niet op een manier dat mensen niets te eten hebben.
_________________
Vorwärts immer, rückwärts nimmer!
Naar boven
Bekijk gebruikersprofiel Stuur privébericht
RobotronGeregistreerd op: 9-5-2009
Berichten: 326
Woonplaats: Baarn

BerichtGeplaatst: di aug 18, 2009 1:00 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Ja, ze hadden beter wat tijd en moeite kunnen steken in het onderhoud en het opknappen van de oudere gebouwen dan in die lelijke plattenbau...

Dat verhaal over de afname van de bevolking heb ik zeker ergens gelezen, ik ga het opzoeken.
Naar boven
Bekijk gebruikersprofiel Stuur privébericht
grenzfliegerGeregistreerd op: 22-6-2008
Berichten: 543
Woonplaats: Leipzig

BerichtGeplaatst: di aug 18, 2009 6:36 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Ik heb het volgende gevonden:

Die DDR ist ein Land mit schrumpfender Bevölkerung. Ende 1988 zählte sie noch 16,7 Mio. Einwohner gegenüber 17,1 Mio. im Jahre 1970, 17,2 Mio. im Jahre 1960 und 18,4 Mio. im Jahre 1950.De bevolking nam dus ietsje af. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Een positieve uitleg zou zijn dat het welvaartsniveau is gestegen. Naar mate de welvaart toeneemt worden er logischerwijs minder kinderen geboren. Ook zou het deels te verklaren kunnen zijn door de grote hoeveelheden DDR burgers die door de BRD vrijgekocht zijn. Daarnaast was de DDR natuurlijk een sterk seculiere staat waar de invloed van de kerk op de kinderwens misschien wel wat minder was.

Het grootste voordeel aan de DDR is de transparantie van de macht Laughing . Ook al was de regering corrupt en was het een schijndemocratie het was wel duidelijk wie er de beslissingen namen en waarom. Als burger wist je precies wat er moest veranderen om het beter te maken en hoe je dat zou kunnen bereiken.

In het westen leven we ook in een schijndemocratie en is het besluitvormingsproces (politiek, belangengroepen, multinationals) bijzonder onduidelijk. Ik leef in dit land zonder te weten wie er nu eigenlijk aan de touwtjes trekt. Dat vind ik vreselijk frustrerend. Of nu Geert Wilders of de SP aan de macht komt er kan niets veranderen omdat de politiek geen zeggenschap meer heeft (op het maken van een paar wetjes na). Economisch gezien is de politiek allang uitgespeeld.
Naar boven
Bekijk gebruikersprofiel Stuur privébericht
BravinskyGeregistreerd op: 25-6-2009
Berichten: 82
Woonplaats: Gouda

BerichtGeplaatst: di aug 18, 2009 7:16 pm    Onderwerp: Reageer met quote

grenzflieger schreef:
In het westen leven we ook in een schijndemocratie en is het besluitvormingsproces (politiek, belangengroepen, multinationals) bijzonder onduidelijk.


Gedurfde uitspraak, maar zeker niet onwaar! Smile
Al zit er natuurlijk meer achter, maar dat is net zo onduidelijk...

Ik moet nog eens kijken uit welke bron ik het bevolkingsaantal had (als ik het nog terug kan vinden...).
Dat gezinnen weinig kinderen hadden lijkt wel duidelijk aantoonbaar te zijn.

Maar als het bevolkingsaantal nou terugliep, vanwaar die massale (prachtige Twisted Evil Wink ) plattenbau?
De dorpen liepen er niet op leeg...
_________________
Vorwärts immer, rückwärts nimmer!
Naar boven
Bekijk gebruikersprofiel Stuur privébericht
AHT 9-74Geregistreerd op: 10-8-2009
Berichten: 64
Woonplaats: Zwolle

BerichtGeplaatst: di aug 18, 2009 7:52 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Bravinsky schreef:
Ook kwam ik de kreet "overal een tekort aan" tegen; wat mij betreft een vermoeiend fabeltje; een tekort aan luxe producten was vaak het geval, maar dingen als standaard levensmiddelen zijn er (afgezien van de periode vlak na de oorlog) gewoon aanwezig geweest.

Dat viel vies tegen. In de zin van harde producten was er veel: schoenen, kleding, fietsen, speelgoed, tijdschriften, (ost)muziek. Maar in de zin van levenmiddelen en brandstoffen was dat veel minder. Een aantal standaardgroenten (witte kool en rode kool) was er. Als je wat exotischer groenten of fruit wilden hebben moest je je lijntjes hebben naar mensen die dit semi-privat aanboden. In de grote stad kon je het wel schudden. Wat drank betreft, echte koffie was er niet, wel een soort goedkope surrogaat. Wij namen dan bij elk bezoek steevast een aantal pakken douwe egberts mee. Kuchen, brot en fleisch waren wel voldoende voorhanden.
Brandstof was mangelware: de kolen voor de centrale verwarming en de benzine voor de auto en simson waren mangelware. Zo ook toiletpapier. Dat breng me op een fraai en hilarisch stukje uit het boekje "Das DDR-Sammelsurium" (als er geen datum boven gestaan had dan had ik het aangezien voor een 1 april grap):

_________________
DDR-kenner sinds 1978. Mijn gebruikersnaam is kenteken uit Bezirk Rostock.
Naar boven
Bekijk gebruikersprofiel Stuur privébericht
RobotronGeregistreerd op: 9-5-2009
Berichten: 326
Woonplaats: Baarn

BerichtGeplaatst: di aug 18, 2009 9:07 pm    Onderwerp: Reageer met quote

In het boek "Van het socialisme, de dingen die voorbijgaan" van Willem Melching (fantastisch boek trouwens) heb ik het volgende gevonden:

"In 1972 werd een nieuw sociaal beleid gelanceerd. De werkweek kwam op 40 uur. Voor vrouwen en gezinnen kwam een pakket maatregelen tot stand. Er kwamen regelingen voor zwangerschaps- en ouderschapsverlof, arbeidstijdverkorting voor vrouwen, en uitgebreide kinderopvang. Honecker hoopte zo te bevolkingsgroei en het aantal werkende vrouwen te vergroten. De eerste jaren van zijn bewind lukte dit inderdaad; het geboortecijfer én het aantal werkende vrouwen nam toe".

In bijbehorende grafiek is behalve dit echter ook te zien dat de bevolking in de jaren 1949 - 1989 eigen een constante, zij het langzame, afname te zien geeft.

Ik raad trouwens een ieder die bovengenoemd boek nog niet heeft gelezen aan om dit alsnog te doen!
Naar boven
Bekijk gebruikersprofiel Stuur privébericht
Genosse Erich
Site Admin


Geregistreerd op: 3-2-2009
Berichten: 850

BerichtGeplaatst: di aug 18, 2009 9:47 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Robotron schreef:
In het boek "Van het socialisme, de dingen die voorbijgaan" van Willem Melching (fantastisch boek trouwens) ....

Ik raad trouwens een ieder die bovengenoemd boek nog niet heeft gelezen aan om dit alsnog te doen!


Ik heb het boek net voor de derde keer gelezen. Steeds weer boeiend.
_________________
Naar boven
Bekijk gebruikersprofiel Stuur privébericht Bekijk de homepage
AHT 9-74Geregistreerd op: 10-8-2009
Berichten: 64
Woonplaats: Zwolle

BerichtGeplaatst: di aug 18, 2009 10:03 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Robotron schreef:
In het boek "Van het socialisme, de dingen die voorbijgaan" van Willem Melching (fantastisch boek trouwens)
.....
Ik raad trouwens een ieder die bovengenoemd boek nog niet heeft gelezen aan om dit alsnog te doen!

heb het boek al twee jaar staan; ga het nu toch maar eens beter bekijken
_________________
DDR-kenner sinds 1978. Mijn gebruikersnaam is kenteken uit Bezirk Rostock.
Naar boven
Bekijk gebruikersprofiel Stuur privébericht
BravinskyGeregistreerd op: 25-6-2009
Berichten: 82
Woonplaats: Gouda

BerichtGeplaatst: wo aug 19, 2009 12:03 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Ik zie exotische groenten en fruit (ondanks dat het voor ons gewoon is geworden) wel als een luxe product. De DDR koffie vind ik zelf niet slecht te drinken, maar dat zal een kwestie van smaak zijn.
Het toiletpapier is jammer, maar goed, je kunt net zo goed schuurpapier nemen... of natuurlijk op z'n Romeins, met een natte spons op een stok.

Het boek is een leuke tip, iemand een tip waar ik em vandaan kan plukken?
_________________
Vorwärts immer, rückwärts nimmer!
Naar boven
Bekijk gebruikersprofiel Stuur privébericht
RobotronGeregistreerd op: 9-5-2009
Berichten: 326
Woonplaats: Baarn

BerichtGeplaatst: wo aug 19, 2009 12:50 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Bravinsky schreef:
Ik zie exotische groenten en fruit (ondanks dat het voor ons gewoon is geworden) wel als een luxe product. De DDR koffie vind ik zelf niet slecht te drinken, maar dat zal een kwestie van smaak zijn.
Het toiletpapier is jammer, maar goed, je kunt net zo goed schuurpapier nemen... of natuurlijk op z'n Romeins, met een natte spons op een stok.

Het boek is een leuke tip, iemand een tip waar ik em vandaan kan plukken?


Bij Bol hebben ze hem niet zo te zien. Misschien Marktplaats? Die van mij krijg je niet, ik wil hem niet kwijt! Smile Ga hem ook weer eens herlezen
Naar boven
Bekijk gebruikersprofiel Stuur privébericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    ddrverzamelaars.123forum.nl forum index -> Nieuws Tijden zijn in GMT + 1 uur
Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4  Volgende
Pagina 2 van 4

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
     
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

   Beveiliging door CBACK CrackerTracker


Aangeboden door : gratis forum maken / gratis forum / gratis gastenboek